A research conducted for the scientific Journal “Progression in Nutrition” with the Fabbri pasta

A research conducted for the scientific Journal “Progression in Nutrition” with the Fabbri pasta

“This pilot intervention study reported a supposed beneficial effect of an old wheat variety of grain on some biomarkers of cardiovascular disease” Progression in Nutrition – Volume 15, Numero 4/2013 – Effect of pasta consumption obtained by an old Italian durum wheat variety on cardiovascular parameters

The Pasta was produced from semi-integral semolina (0.9-1.2% ash) in the artisan pasta factory Pastificio Artigiano FABBRI s.a.s. (Strada in Chianti, Firenze, Italy). (download the original article)

 

Contributors: Ghiselli, F. Sofi, A. Whittaker, A.M. Gori, A. Casini, R. Abbate, G.F. Gensini, G. Dinelli, I. Marotti, S. Benedettelli

Summary: Aim this study was to evaluate the influence of short-term dietary intake of pasta obtained by an old Italian durum wheat variety on parameters related to the atherosclerotic process. Twenty subjects were followed for 10 weeks a diet containing 70 g/die of test pasta (Test period) and for the same period a control pasta (Placebo period). The test period determined a significant improvement of total cholesterol (-10.3%; p=0.04), whereas no significant changes during the placebo period have been observed. With regard to haemorheological parameters, the test period significantly ameliorated whole blood viscosity at high shear rate (pre: 4.5 vs. post: 4.3 mPA*s; p=0.04) as well as erythrocytes’ deformability (pre: 9.8 vs. post: 10.3; p=0.03). In conclusions, dietary intake of pasta obtained by an old variety of wheat seems to impose favourable biochemical changes, with regard to lower circulating levels of markers of atherosclerosis, such as lipid parameters, and haemorheological variables.

Riassuto: Scopo dello studio è stato di valutare l’influenza di un consumo a breve termine di pasta ottenuta da una varietà antica di grano duro Italiano su alcuni parametri relativi al processo aterosclerotico. Venti soggetti sono stati seguiti per 10 settimane con una dieta contenente 70 g / die di pasta ottenuta dalla varietà antica di grano (periodo di prova) e per lo stesso periodo una pasta di controllo (periodo placebo). Il periodo di prova ha determinato un significativo miglioramento del colesterolo totale (-10,3%, p = 0,04), mentre non sono stati osservati cambiamenti significativi nel periodo placebo. Relativamente ai parametri emoreologici, il periodo di prova ha migliorato significativamente la viscosità del sangue intero ad alto shear rate (pre: 4,5 vs post: 4,3 mPa * s, p = 0,04) e la deformabilità eritrocitaria (pre: 9.8 vs post: 10.3, p = 0,03). In conclusione, l’assunzione alimentare di pasta ottenuta da una vecchia varietà di frumento sembra imporre cambiamenti favorevoli a livello di alcuni parametri di rischo delle malattie cardiovascolari, come i parametri lipidici e le variabili emoreologiche.

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